Zabrana unošenja tečnosti se ne ukida

Bez autora
Jul 23 2012

Totalna zabrana unosa bilo kakvih tečnosti preko 100 ml u avione izazvala je haos kad je uvedena na aerodromima 2006, ali tad je rečeno da će ista biti ukinuta aprila 2013. Međutim, Evropska komisija je objavila da to više ne važi, odloživši ukidanje zabrane na neodređeno vreme.Ovu odluku podržali su avio-operateri uz obrazloženje da na aerodromima još nije instalirana neophodna tehnologija kojom bi se osigurala bezbednost putnika.

Zabrana unošenja tečnosti se ne ukidaTotalna zabrana unosa bilo kakvih tečnosti preko 100 ml u avione izazvala je haos kad je uvedena na aerodromima 2006, ali tad je rečeno da će ista biti ukinuta aprila 2013.

Međutim, Evropska komisija je objavila da to više ne važi, odloživši ukidanje zabrane na neodređeno vreme.

Ovu odluku podržali su avio-operateri uz obrazloženje da na aerodromima još nije instalirana neophodna tehnologija kojom bi se osigurala bezbednost putnika.

Direktori aerdoroma već su upozoravali na „haos i konfuziju” koji će nastati ukoliko se zabrana podigne bez uvođenja čvrste alternative i da tehnologija skeniranja za opasne i eksplozivne tečnosti nije dovoljno razvijena da bi se pokrio veliki broj putnika širom sveta.

Zvaničnici EU kažu da zabrana za unos tečnosti u avione može biti ukinuta samo kada svi aerdoromi budu opremljeni sofisticiranijim mašinama za skeniranje. Ispostavilo se da je procedura njihovog postavljanja komplikovanija nego što je očekivano.

Iako Komisija nije ponudila novi rok za podizanje zabrane, priča se da bi neka blaža varijanta ovog pravila mogla da se primenjuje od januara 2014.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik